Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

1.6.1. Међународне организације


Интернет корпорација за додељивање назива и бројева (енгл. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) задужена је за управљање адресама на Интернету, одређивање аутономних система, администрацију кореног система доменских имена, одређивање бројева за протоколе и сл. Пре формирања ове корпорације при америчком министарству трговине, њене функције су вршене на Институту за информатичке науке при Универзитету Јужна Калифорнија, на основу уговора са америчким министарством одбране. При овој корпорацији функционише и IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

Специјална комисија за развој Интернета (енгл. Internet Engineering Task Force, IETF) задужена је за развој и промовисање Интернет стандарда. Учесници ове организације су волонтери, с тим да је њихов рад плаћен од стране њихових послодаваца или спонзора (тренутног председавајућег ове организације спонзоришу компанија VeriSign и америчка Национална безбедносна агенција).

Међународна телекомуникациона унија (енгл. International Telecommunication Union, ITU) је агенција при Уједињеним нацијама, са седиштем у Женеви. Основни циљ ове агенције је развој телекомуникационе инфраструктуре и успостављање међународних стандарда.

Европски институт за телекомуникационе стандарде (енгл. European Telecommunications Standards Institute, ETSI) је независна, непрофитна организација, призната од стране европске комисије, а основана 1988. године од стране европске конференције за поштанску и телекомуникациону администрацију. Основни допринос ове организације је у развоју стандарда за мобилну комуникацију.

Фондација за слободан софтвер (енгл. Free Software Foundation, FSF) непрофитна је организација основана са циљем да промовише слободу у коришћењу рачунарског софтвера, као и да заштити права корисника тог софтвера. Један од главних доприноса ове фондације је развој GNU оперативног система и допринос развоју софтвера са отвореним изворним кодом, првенствено Линукс оперативног система.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]