Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

1.4.1. Извори грешака


Основни узроци грешака су шум на линији и деградација сигнала. Код жичних мрежа шум је непожељан електрични сигнал који се јавља на комуникационом каналу. Може се очекивати на електричним медијима где се појављује као неочекиван електрични сигнал. Манифестује се на два начина и то: додатни битови – уметање или недостајући битови – брисање.

Постоји више врста извора грешака:

  • Прекид линије; катастрофалан узрок грешке који онемогућава пренос. Често се прекиди дешавају на кратко време. Овај тип грешке могу да узрокују грешке уређаја, спољног прекида, губитак носећег сигнала, проблем са конекторима и сл.

  • Бели Гаусов шум; настаје код свих електричних сигнала. Он не представља проблем све док не постане толико јак да надвлада процес преноса података. Као превенција повећава се снага сигнала којим се преносе подаци.

  • Импулсни шум; основни узрок грешака приликом преноса података. Обично кратко траје, али је великог интензитета. Узрокују га нагле промене струје, а као превенција се врши оклопљивање каблова и евентуално њихово измештање.

  • Преслушавање; узрокују га блиски каблови и недовољно размакнути опсези фреквенција. Као превенција, повећава се фреквенцијски опсег сигнала и врши се измештање каблова.

  • Ехо; узрокују га лоше везе где се сигнал рефлектује (враћа) до изворишта. Као превенција проверавају се конектори или подешавају уређаји.

  • Слабљење; губитак јачине сигнала док се преноси од пријемника до предајника. Слабљење се повећава са растојањем, а као превенција се употребљавају рипитери или појачивачи.

  • Интермодулациони шум; у њему се сигнали из два независна тока података комбинују и стварају нов сигнал који упада у фреквенцију која је резервисана за други сигнал. Узрокује га сигнал настао комбинацијом из више преносних система, а као превенција употребљавају се оклопљени каблови и врши се њихово измештање.

  • Џитер; узрокује промена аналогних сигнала (амплитуда, фреквенција, фаза) а као превенција се врши подешавање уређаја.

  • Хармонијска изобличења; узрок су појачивачи који мењају фазу (некоректно појачање улазног сигнала), а као превенција се такође врши подешавање уређаја.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]