Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

3. Алати за проверу рада мреже и решавање проблема


ping - Један од типова ICMP пакета је „echo request“ који од примаоца захтева одговор у виду пакета „echo reply“. Алат ping служи за слање „echo reply“ пакета и користи се за одређивање:

  • да ли је удаљени рачунар укључен и на мрежи

  • времена потребног да се оствари комуникација у оба смера

  • процената успешно остварених комуникација у оба смера

Ping алат је један од најчешће коришћених алата за решавање проблема на мрежи.

traceroute - Док се алат ping користи за утврђивање перформанси одређене мрежне путање, алат traceroute се користи за приказ путање којом се крећу пакети до удаљеног рачунара. Помоћу овог алата је могуће открити тачну локацију на путањи на којој се јавља велико успорење или број грешака.

host, nslookup, dig - Ова три алата служе за постављање DNS упита. Сва три алата појединачно могу да изврше основне упите (име рачунара и адреса у оба смера) и напредније операције (нпр. листање свих чланова домена). Команда dig се сматра најнапреднијом док команда host нуди само најосновније информације.

nstat - Овај алат приказује вредности неколико статистика везаних за мрежну активност која се одвија унутар кернела. Ове статистике се најчешће добијају од SNMP daemon-а. Њима се такође може приступити путем /proc/net/snmp фајла.

netstat - Овај алат приказује садржај фајлова у /proc/net директоријуму а нуди шире информације од nstat програма. Netstat има могућност приказивања тренутно активних мрежних конекција, приказивања статистике везане за мрежне адаптере, чишћења routing табеле и сл.

snmp - Група SNMP команди (snmpget, snmpnext...) омогућава упите ка удаљеним уређајима који имају подршку за SNMP. Такође, пакет садржи и snmp daemon који обезбеђује SNMP упите ка локалном рачунару.

tcpdump - Овај програм спада у групу sniffer-а, програма који снимају комуникацију која се одвија преко неког од локалних мрежних адаптера. tcpdump разуме основне Интернет протоколе и има могућност чувања резултата зарад накнадне обраде.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]