Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

6.8.2. Видео конференција


Сервис видео-конференција омогућава пренос аудио и видео материјала у реалном времену са циљем омогућавања одржавања састанака између особа које се налазе на две или више удаљених локација. Сви учесници видео-конференција су опремљени дисплејима са звучницима за репрезентовање материјала који друга страна шаље као и камерама са микрофонима за слање порука другој страни. Учесници видео конференција могу бити појединци са личном опремом али и групе у специјално опремљеним салама. Опрема и софтвер који се користе за видеоконференције крећу се у распону од испод сто па до неколико хиљада долара у зависности од квалитета и могућности које нуде. Највећу корист од видео конференција имају пословне организације које на овај начин могу остварити значајну уштеду штедећи новац и време потребно за путовање на локацију на којој би се одржала стандардна конференција.

За коришћење услуге видео конференције је осим адекватног хадвера и софтвера потребно имати и везу са другом страном (или другим странама) која поседује капацитет потребан за пренос аудио и видео порука у реалном времену. Софтвер и уређаји који се користе код видео конференција углавном подржавају компресовање и декомпресовање аудио и видео материјала у циљу што ефикаснијег искоришћења комуникационог канала. Код комуникационих канала мале пропусне моћи углавном се прибегава компромису у погледу квалитета аудио/видео порука.

Већина производа који се користе за одржавање видео конференција базира се на интерним стандардима произвођача тако да комбиновање решења различитих произвођача најчешће није могуће. Тренутно најчешће коришћени јавни стандарди за кодирање аудио/видео порука су: H.320, Х.323 и MPEG-2. Ови стандарди међусобно нису компатибилни али постоје апликације које омогућавају коришћење више од једног стандарда.

Посебан вид видео конференција јесте Webcasting. Он омогућава једносмерни пренос аудио/видео материјала, од сервера ка клијентима. Аудио/видео материјал се креира и поставља на сервер а клијенти затим приступају материјалу. За овај вид видео-конференција тренутно не постоје формални стандарди али на тржишту постоји већи број решења базираних на де-факто стандардима.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]