Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

6.7.1. Телнет


Основна улога телнет сервиса јесте да омогући рад корисника на удаљеним рачунарима (најчешће под UNIX оперативним системом). Овај сервис је изграђен на клијент-сервер архитектури што значи да захтева од корисника поседовање клијентске апликације и да на рачунару на који корисник жели да се повеже буде инсталирана серверска компонента сервиса. Након успостављања иницијалне везе телнет протокола овај сервис поприма карактеристике мејн-фрејм архитектуре. То значи да свака операција од стране клијента (нпр. притисак тастера на тастатури) се истовремено прослеђује серверу. На тај начин корисник може обављати операције на удаљеном рачунару на исти начин као да седи директно испред рачунара и користи локалну тастатуру и монитор.

Један од главних разлога зашто се данас телнет ретко користи за удаљени приступ рачунарима јесте појава графичког корисничког интерфејса за који овај протокол није дизаниран. Додатни разлог пада популарности овог сервиса јесте безбедност. Телнет протокол све акције корисника (укључујући и слање корисничког имена и лозинке) и резултате инструкција шаље у изворном облику што га чини небезбедним за коришћење на мрежама чије је канале могуће прислушкивати.

Без обзира на све ређу употребу телнет сервиса за рад на удаљеним рачунарима већина модерних оперативних система данас се испоручује са укљученом клијентском компонентом. Разлог овоме јесте могућност коришћења телнет клијента за приступ серверским компонентама осталих сервиса.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]