Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

6.5.1. DHCP - протокол за динамичко подешавање домаћина


Протокол за динамичко подешавање домаћина (енгл. Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP) користи се у локалним рачунарским мрежама за аутоматизовано додељивање адреса Интернет протокола члановима. Принцип рада овог протокола је једноставан:

  • чланови рачунарске мреже подесе се за аутоматско добијање адресе коришћењем овог протокола;

  • при иницијализацији мрежних интерфејса рачунар шаље емисиони упит (коришћењем технологије на слоју везе) да ли у мрежи постоји DHCP сервер;

  • сервери одговарају на захтев нудећи мрежну конфигурацију (која обухвата мрежну адресу, мрежну маску и опционо адресу подразумеваног мрежног пролаза, адресе DNS сервера и слично) на одређени период;

  • клијент се одлучује за једну од понуда и о својој одлуци обавештава све сервере;

  • сервер чија је понуда прихваћена потврђује „изнајмљивање“ понуђене конфигурације на задати период;

  • након истицања периода изнајмљивања конфигурације она се даје другим клијентима или клијент описаним процесом обнавља уговор за њено коришћење.

Осим у локалним рачунарским мрежама овај сервис се често користи и на Интернету, од стране Интернет провајдера. Треба имати у виду да постоји и неколико типова напада на рачунарске мреже који се базирају на злоупотреби овог сервиса - заузимање свих мрежних адреса на серверу, уметање нападача као подразумевани мрежни пролаз.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]