Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

6.3.2. Поруке, адресовање и протоколи


Структуру порука сервиса електронске поште чини омотач (енгл. envelope) у оквиру кога се налазе заглавње и садржај поруке. У заглављу поруке наслазе се описни параметри као што су адреса примаоца, наслов и слично. У телу поруке се налази њен садржај а оно може бити издељено у више делова. Тело поруке је подељено у јединице типа линије чија највећа дозвољена дужина износи 1.000 бајтова, укључујући и два бајта за крај линије.

Поруке сервиса електронске поште иницијало су могле бити састављене од првих 127 ASCII карактера, што је било погодно једино за енглеско говорно подручје. Додатно, није постојала ни могућност слања другачије кодованих фајлова у оквиру њих. Ова ограничења су довела до развоја Интернет стандарда под називом Вишенаменска проширења Интернет поште (енгл. Multipurpose Internet Mail Extensions, MIME). Основна побољшања која нуди овај стандард односе се на коришћење симбола различитих језика у заглављу и телу порука и могућност придруживања различито кодованих фајлова.

Адресе код сервиса за електрноску пошту састоје се из два дела који се називају глобалним и локалним. Глобални део служи да одреди Интернет домен коме је намењена порука. Локални део служи да одреди конкретног примаоца поруке унутар задатог Интернет домена. Ова два дела одвојена су знаком „@“.

Постоји више ограничења везана за дужину и садржај наведених делова адресе. Важећа ограничења подразумевају постојање до 64 симбола у локалном делу адресе и до 255 симбола у глобалном делу. Тренутно значајно за наше подручје јесте увођење ћириличног домена највишег нивоа (срб) за Републику Србију што ће омогућити употребу адреса на нашем писму. Већина актуелних система за електронску пошту тренутно, међутим, не подржава коишћење других симбола осим слова енглеског алфабета, бројева и знакова „.“, „_“ и „-“.


 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]