Универзитет Сингидунум
Факултет за информатику и рачунарство

Рачунарске мреже

Младен Веиновић, Александар Јевремовић

6.2.1.7. JSON - објектни запис JavaScript језика


Једна од главних замерки везаних за технологије базиране на XML-у јесте „преопширност“ његових порука, односно велики проценат контролних бајтова потребних за дефинисање поруке и укључених података. Такође, за коришћење XML-а је потребан парсер који захтева додатне процесорске и меморијске ресурсе. Ови недостаци се, међутим, у данашње време (с обзиром на могућности савремених процесора рачунара) не могу сматрати озбиљним с обзиром на додатне погодности и могућности које нуди кроз платформску независност.

JSON (JavaScript Object Notation) формат подразумева текстуално представљање објеката и осталих типова података у циљу размене података између удаљених, односно разнородних система. Основни принцип на коме се базира JSON јесте серијализација - превођење интерних структура података у формат који је могуће снимити на спољну меморију или пренети путем мреже.

{

"ID": 2704,

"Ime": "Petar",

"Prezime": "Petrović",

"BrojIndeksa": "III-8/2004",

"Fakultet": {

"ID": 2,

"Kod": "FPI"

}

}

Листинг 1. Пример објекта који користи JSON формат

Без обзира на помињање JavaScript технологије у називу JSON-а, овај формат се може користити и у већини актуелних програмских језика, као што су ActionScript, C, C++, C#, Java, Perl, PHP, Python, Ruby, и други.

 
Преузмите ПДФ целе књиге
Заштита у рачунарским мрежама
Овладајте Веб развојем и РНР програмирањем
Овладајте савременим базама података
Internet marketing
Слика [Chapter:Number]